Här finner du information om Frigörande Dans, Frigörande Dans Akademin samt länkar till Forskning och artiklar om dans. 

Vad är Frigörande Dans

Att dansa är härligt! Musiken, rytmen och lusten att dansa finns inom oss alla, och har så funnits sedan urminnes tider. En källa till glädje och uttryck. Frigörande dans kan enkelt uttryckas som den dans, och de rörelser som finns naturligt inom dig, och som lockas fram av musikens kraft och rytmer. Frigörande dans i mindfulness kan beskrivas utifrån grunderna fria rörelser, andning och medveten närvaro. Det är alla dessa delar i kombination som utgör grunden för dansens kraftfulla och positiva effekt på hälsa och välmående. Frigörande dans kan också beskrivas som kravlös och glädjefylld motion för både kropp och själ, och som inger möjlighet till djupare kontakt med dig själv och dina känslor. Alla kan dansa frigörande dans, oavsett kön, ålder och fysik, och du kan dansa såväl stående, sittande som liggande. Det är endast du och din kropp, din lust och din energi som sätter gränserna.

Fria rörelser

Fria rörelser innebär att du rör dig, och dansar helt utan koreografi och förbestämda steg. Musik av varierande sort, och i sju olika rytmer, stimulerar till dans och till nya sätt att röra kroppen under guidning och inspiration av ledaren. Dansen, rörelserna, och rörelseglädjen, kommer till dig naturligt när du släpper tankarna, är närvarande i stunden och lyssnar till din kropp. Ibland uppstår möten i dansen, där du övar på att behålla fokus inom dig själv, samtidigt som du tar in mötet med en annan dansare, så kallad ”delad uppmärksamhet”.

Andning

Att andas är grunden till livet och hälsan. I dansen läggs mycket fokus på att hitta och lyssna till sin egen andning, som en hjälp till att slappna av och vara mer närvarande i stunden. Under dansen stimuleras andningen till att bli mer naturligt fri och djup, vilket kan minska stress och spänningar i kroppen.

Medveten närvaro – mindfulness

Mindfulness innebär att vara medvetet närvarande i stunden – utan att döma och värdera. Att släppa tankarna på allt annat och vara ”just här och nu”, är avstressande och stimulerar din koncentrationsförmåga och inneboende kreativitet. I den frigörande dansen kan du fokusera helt på din kropp och dina rörelser, uttrycka känslor och bilder som finns inom dig och känna glädjen i att släppa loss, släppa spänningar och röra dig helt fritt till musik.

Frigörande Dans Akademin

Frigörande Dans Akademin leds av Anne Grundel. På Akademins hemsida www.fridans.nu finns information om ledarutbildning till Frigörands Dans Inspiratör. 

Anne Grundel har skrivit boken, Frigörande Dans i Mindfulness. Vad händer egentligten? Boken består av två delar. I den första berätta Anne Grundel om dansen som friskvårdsmetod och ger exempel på hur ett danspass kan utformas. I den andra delen berättar sjukgymnaster, lärare och forskare om hur dansen används inom olika områden, och om vårt behov av dans - nu och i framtiden. På www.fridans.nu finns information var boken kan köpas. 

Forskning och artiklar

Här finner du intressanta länkar och artiklar om dans.

Dans är den mest effektiva metoden att hålla hjärnan igång. Studie från Frontiers in Human Neuroscience.
Frontiers in Human Neuroscience

Artikel från tidningen Fysioterapi, Frigörande dans kan ge ökad egenmakt vid smärta. Artikeln bygger på Kicki Nordströms (medlem i Frigörande dans föreningen) forskningsrapport. 

Frigörande dans kan ge ökad egenmakt vid smärta   Juni 2019

Fler artiklar